יסמין שפירא יועצת זוגית ומשפחתית

חוקים וגבולות לילדים
דמיינו שאתם רואים את הילד שלכם רוכב על אופניים על הגג של עזריאלי.
-מפחיד, לא?
ועכשיו דמיינו שיש לגג הזה מעקה וגדר בטיחות.
איך ההרגשה עכשיו?
-הרבה יותר בטוח!
החופש האמתי נמצא תמיד בתוך גבולות.
חוקים וגבולות לילדים – חופש בתוך גבולות
חופש בתוך גבולות הוא המצב אליו אנחנו שואפים בתוך התא המשפחתי שלנו עם ילדינו. ככל שהגבולות מוגדרים יותר וברורים, כך גדלה תחושת החופש של הילד שלנו. כשהילד שלנו יודע היטב:
-
מהם גבולות הגזרה שלו
-
מה מותר לו ומה אסור לו
-
מהי התנהגות מקובלת בבית שלנו ומה לא מקובל
הוא מתפנה לביצוע משימות חיים חשובות ואינו צריך לבדוק כל הזמן איפה עובר הגבול.
אנחנו ההורים קובעים חוקים וגבולות לילדים
חוקים ברורים החלים עלינו מתוקף היותנו אזרחים
במדינת ישראל. כללי התנהגות מקובלים חלים עלינו
כשאנחנו הולכים לעבודה. חיי חברה מתנהלים על-פי
קודים שעלינו להכיר, ועל-פי כללי התנהגות במקומות
ציבוריים. ישנם סוגים שונים של חוקים: ובבית שלנו אנחנו
ההורים קובעים את החוקים והגבולות.
ישנם בתים בהם נהוג לישון יחד עם הילדים וישנם בתים שלכל אחד מיטה משלו. ישנם בתים שאוכלים בהם מול הטלוויזיה וישנם בתים בהם יושבים לאכול סביב השולחן בלבד. ישנם בתים שחובה בהם לסדר כל יום את החדר וישנם בתים שמסדרים בהם את החדר רק פעם בשבוע. זה בסדר, אין נוהל ביתי שהוא נכון ונוהל ביתי שאינו נכון. מה שחשוב הוא שאנחנו ההורים נדע מהם הגבולות שלנו, נסכים עליהם בינינו לבין עצמנו, והכי חשוב- נדע לתווך אותם בצורה טובה וברורה לילדים.
חוקים וגבולות לילדים – מיצגים ערכים
חוק שברור לנו, אפשר לתווך אותו בקלות הלאה. כל הורה צריך לשבת עם עצמו ולברר מהם הערכים שחשובים לו מאחורי כל חוק בבית. חוק חייב לייצג ערך כלשהו, משהו שחשוב לנו באמת, משהו שבנפשנו. ערכים כמו:
-
כבוד לזולת
-
סדר וניקיון
-
התחשבות באחר
-
חריצות
-
נאמנות
-
נדיבות
-
נתינה
-
וכל מה שחשוב לכם ומנחה אתכם בחיים.
החלטתם, למשל, שיש חוק בבית שאסור לאכול בסלון, על איזה ערכים החוק הזה מתבסס? זאת שאלה שעלינו לשאול את עצמנו בכל פעם שאנחנו קובעים חוק. הערכים שעומדים מאחורי חוק זה הם: סדר וניקיון, כבוד לרכוש (לא ללכלך את הספות), התחשבות באחר (אימא ואבא לא צריכים לעבוד קשה בניקוי הספה מהלכלוך של האוכל). כשאתם רוצים לתווך את החוק הזה לילדים, עליכם להסביר להם את הערכים שהחוק מיצג .
חוקים וגבולות לילדים – איך מסבירים
כשאתם רוצים להסביר לילד את החוק, מצאו זמן מתאים לכך. לעולם אין להסביר את החוק בזמן שהילד מפר את החוק או בשעת ריב. תמיד לבחור זמן רגוע ושקט ולהסביר במשפט קצר, ילדים אינם קולטים נאומים ארוכים וחוצבי להבות. מסר קצר, הסבר ממצה על הערך שעליו נשען החוק.
לדוגמא: "מהיום אנחנו אוכלים רק סביב השולחן שבפינת האוכל, אנחנו רוצים לשמור על ניקיון הספות שלנו ורוצים ליהנות ולאכול ביחד כמשפחה"
חוקים וגבולות לילדים – חלים גם על הורים
חוק חייב להישען על ערך, אך החוק חייב גם לחול על כל בני הבית. כך שאם אסור לאכול בסלון, אז גם להורים אסור לאכול בסלון. ואוי להורה שייתפס בשעת לילה מאוחרת זולל חטיפים מול הטלוויזיה...
חוקים וגבולות לילדים – לא באופן שרירותי ובצורה עקבית
אנחנו חיים בחברה דמוקרטית ולא יכולים להפיל על ילדינו חוקים בצורה שרירותית, "כי בא לנו". הורה שינהג בדרך זו לא יכול לצפות לשיתוף פעולה מילדיו. מה שעבד פעם במשפחה הפטריארכלית לא יעבוד היום במשפחה המודרנית. ילד שמנחיתים עליו הוראות ללא הסבר לא ירצה לשתף פעולה ויתמרד. חשוב גם לשמור על עקביות. לא להפעיל את החוק רק כשנוח לנו. חוסר עקביות מבלבל את הילדים וגורם לכם להיראות לא רציניים. ילד שלא פועלים מולו בעקביותלא יתייחס ברצינות לחוקים שקבעתם. אך אם הערך שעומד מאחורי החוק הוא כזה שחשוב לנו באמת, ומוביל אותנו בחיים אנחנו נצליח להחיל את החוק בעקביות.
חוקים וגבולות לילדים – ילדים בודקים וטוב שכך
ילדים זקוקים למסגרת. ילדים משוועים לגבולות. אך זה לא אומר שילדים לא ינסו לבדוק אותם. זוהי חובתם כילדים. הם רוצים לדעת שהחוק אמיתי, הם רוצים לדעת שאנחנו רציניים, הם רוצים להיות בטוחים בגבולות הגזרה. לא צריך להיבהל אם הילדים מנסים בהתחלה לבדוק את החוק החדש. צריך לצפות מהם לכך! אם החוק עומד בקריטריונים שצוינו קודם לכן, נדע לעמוד מולם בצורה איתנה, ולאחר כמה ניסיונות הם יבינו שאנחנו רציניים ויפסיקו לבדוק את הגבול, ויתפנו, סוף כל סוף, לביצוע משימות החיים. שאיפתנו כהורים שילדינו יתפנו למשימות החיים ויפסיקו כל הזמן לבדוק גבולות היא חוקים וגבולות ברורים מלכתחילה. ילד שהחוקים והגבולות לא ברורים לו, ינסה לבדוק אותם ללא הפסקה. ילד שהחוקים והגבולות ברורים לו פנוי למשימות החיים.
חוקים וגבולות לילדים – הכנה לחיים
התפקיד שלנו בתור הורים הוא להכין את ילדינו לחיים.
להנחות אותם כך שיסתדרו בכל מעגלי החיים -
במשפחה, בעבודה ובחברה. המשפחה הגרעינית היא
מיקרוקוסמוס של הילד ושדה הניסוי שלו בו הוא לומד
על עצמו ועל העולם סביבו.
קיבעו כמה שפחות חוקים (בית עם המון חוקים קיימת
בו אווירה נוקשה ולא נעימה), חישבו היטב על כל חוק,
מה הערך שעומד מאחוריו, האם כל בני הבית
יוכלו לקיים את החוק, מצאו זמן נכון על מנת להסביר
אותו לילדים ושימרו על עקביות.
החופש האמיתי הוא תמיד בתוך גבולות.


